ENZO VALERIO
Projects | Live | About | Contact
~
. . .
Playtime
Construction site images
Refurbishment of an 1960 post office
Rotterdam, The Netherlands [MORE]
Our way of working

We are currently redeveloping an old post office into studio spaces and an apartment. For the first time we are doing a project in which we are both designing and building everything. This allows us to integrate the building process into the design. Instead of enforcing the design on the construction site, the construction process, buildability and craftsman skill inspire the design and vice versa. This results in a parallel and integrated building- and design process. As the construction developes, the design gets more refined. Many compositions are decided on a 1:1 scale on site and details are developed in situ, making this both an example for our future projects as well as an ongoing experiment.

By doing the execution ourselves we are learning a lot about the materials we work with. Also we are developing a big set of building skills. New insights, tools and skills inspire the architectural detailing used in the project, leading to a straight forward yet poetic end result in which proportions, composition and craft play an important role.

As an architect, it feels very good to build.
. . .
Pinetum
design for a pavilion for the
botanical garden of Hilversum
1st prize [MORE]
. . .
Pinetum
We got shortlisted for a competition
designing a pavilion
for the botanical garden of Hilversum
. . .
Playtime
Refurbishment of an 1960 post office
into an atelier building and an appartment
Design and construction [MORE]
. . .
De Verborgen Tuin
one year after finishing
summer in the garden
plants start to grow
. . .
Gate Merkelbach
Design for a courtyard gate
for the recently renovated "Merkelbach"
a modernist housing project in Amsterdam
With its open courtyard and simple volumes the social housing project by Merkelbach and Karsten in the neighborhood Bos en Lommer in Amsterdam West is one of the first true examples of modernist housing architecture in the Netherlands. Within the recent renovation of the complex by Ymere, we were commissioned to design a gate, framing the courtyard from the public street. While doing research on the history and context of the design we stumbled upon an essay by Lotte Beese-Stam. As a Bauhaus educated architectur theorist she criticizes modernist housing in her essay “De Mensh z’n woning z’n levensbehoefte”, discribing how the connection to the earth is lost within the process of building a house for light and space.

The connection between modernist lightness and the soil it stands on form the framework for the design of the gate. A curved, heavy, sand casted, aluminum fence grows from the soil and develops into a slick horizontal line of rolled aluminum. On top of the line the word “Merkelbach” is written in letters from bended aluminum. The ways in which the aluminum is treated emphasizes the sculptural development of the gate from a volumetric curve rooted in the soil to an almost floating title on top.
. . .
De Verborgen Tuin
Redesign of a sylvan garden
turning a barely used forest
into a scenographic experience
placeholder
. . .
Artis Follies
Commission for two enclosures
located in the monumental ponds
of Amsterdam Zoo Artis
. . .
Paro Lamp
Prototypes for a series of
blowpipe attached glass lamps [MORE]
. . .
Gate Merkelbach
Commission for a courtyard gate
for the recently renovated "Merkelbach"
a modernist housing project in Amsterdam
. . .
De Verborgen Tuin
Bronze casted forest soil for
Forming the inside of the water basin
which will be placed in the forest clearing
. . .
KV01 Chair
Chairs for the installation "CAFE"
Inspired by a simple beach folding chair
made of leather and waxed steel [MORE]
. . .
KV01 Chair
Film showing the production proces
of the KV01 chair, handmade and designed for the installation "CAFE"
placeholder
. . .
CAFE
An installation for the Amsterdam Art Fair
On view at the Amsterdam Art Rooms [MORE]
. . .
De Verborgen Tuin
Redesign of a sylvan garden
turning a barely used forest garden
into a scenographic experience
The felling of a large ash, weakened by its old age, has left a clearing in the forest. A lush border that contains the overgrown ruin of a brick bench separates the forest from the rest of the garden, leaving it barely noticeable from the house.
The proposal is to remove the back of the bench. An opening, framed by the remaining arm rests, provides a view from the house on the clearing in the forest. A tombak water basin, casted in the forest soil it sits on, accentuates the clearing. The milling used to level the edge of the basin leaves a golden fringe - that like the water - reflects the light of the sunbeams penetrating the forest.
Every spring the forest is filled with anemones, snowdrops and crocuses. We propose a mix of new plants that form the backdrop for the water basin and the clearing in the forest. One hundred Rhododendrons densify the forest’s border. Periwinkle is used as a ground cover around the clearing. A mix of hostas, soft shield ferns, yellow wax-bells, bishop's hats and treacle berries is planted in front of the tall plumes of goat's beard. The new plants are selected to add to the luster of the forest throughout the seasons.
Many of the decisions are made on site. Tested and adjusted step by step, the plan is evolving slowly as the garden takes shape.
. . .
POVEGLIA X TUTTI!
A Venetian Island for
Locals, Inhabitants and Tourists [MORE]
. . .
De Verborgen Tuin
Redesign of a sylvan garden
A schort film explaining perepheral
and focused experience of a forest clearing
placeholder
. . .
Sihltreppen
Staircases to reconnect the city to the river
A landscape design for the city of Zurich
and its forgotten riverbed [MORE]
. . .
Sihltreppen
Exhibition at the ETH Zurich [MORE]
| Back to top |